1 Şubat 2014 Cumartesi

George R. R. Martin - Kargaların Ziyafeti

Jon yok, Stannis yok, Brandon yok, Tyrion yok, olay daha çok güney ve batı üzerinden yürüyor. Biraz ağır yürüyor, sıkabilir ama ben tatmin oldum.

Brienne: Sansa'yı bulmak için dünyanın öbür ucuna gitti, Jamie'nin elini kesenlerden intikamını aldı ve az daha ölüyordu, sürpriz bir şekilde karşılaştığı Gendry onu kurtardı. Tayfadaki diğer herkes ağır cortladı, uzun bir yolculuktu ve Brienne dışındakiler bir şekilde telef oldu. Brienne kurtuldu, Thoros tarafından bulundu ve ölüp diriltilen leydisiyle karşılaştı: Catelyn Stark, Beric'in Lazarus olayındaki gibi hayata döndürdüğü leydi. Brienne, kızlar konusunda masumiyetini kanıtlamak zorunda ama kılıcı seçmedi, yolda karşılaşıp kafileye kattığı, Tyrion'ın adamı Podrick'le birlikte asılıyor, ölmek üzereyken son bir kelime haykırıyor. Muhtemelen kılıç.
Brienne önemli bir karakter, kılıç hocasından eski nişanlılarına kadar geçmişindeki birçok kişi ve dolayısıyla olay hakkında önemli bilgiler var bu kitapta. Sonraki kitaplarda daha önemli rolleri olacak bence.

Jamie: Ayrı oldukları zamanda Cersei'yle bambaşka kafalara girdiler. Jamie daha mantıklı, ileriyi düşünen bir adam oldu ve bu durum Cersei'yle aralarındaki mevzu cortladı. Sonra da Starklardan kalan sıkıntıları halletmek için cepheye gitti. Zannediyorum Cersei'nin sonunu kendisi getirecek. Cersei, Tyrion'dan ölümüne korkuyor ama asıl korkması gereken Jamie olabilir.

Cersei: İktidar ateşiyle yanıyordu, Joffrey ölünce Tommen'a bel bağladı ve iyice kafayı yedi. Geçmişinin iyice eşelenmesiyle de ortaya çıktı bu; hayalleri yıkık bir kadın Cersei. Çocukken arkadaşlarıyla bir cadıya gidiyor, geleceğini öğreniyor. Bir kralla evleneceği söyleniyor, Rhaegar Targaryen'la evlenecekken kraldan veto yemiş. Sağ El'in kızıyla kralın oğlu, süper olabilirmiş aslında ama Robert'a kısmet oluyor. Eh, Robert da başkasını sevince bok gibi bir evlilik, eldekine sıkı sıkıya sarılma durumu. Cadının bir de kehaneti var, genç bir kraliçe bunu aşağı alacakmış. Margaery Tyrell'a komplo falan kuruyor bu yüzden ama kendi gidiyor bok yoluna, istemeyerek saygı gösterdiği dindar tayfa tarafından katakullisi açığa çıkıyor ve haklılığını kanıtlaması için kendisi adına dövüşecek bir şövalye arıyor, çok affedersiniz, itin götüne soktuğu Jamie'yi geri çağırıyor. Nasip, kısmet. Bu genç kraliçe Daenerys de olabilir, çok karakter var.

Greyjoyları açıkçası biraz sünepe adamlar olarak bilmiştik ama sünepelik Balon'daymış biraz, adam ölünce Euron, Victarion ortaya çıktı, Asha da var aralarında. Euron Greyjoy'da ejderhaları idare edebilen bir boru ve gömülü bir ejderha yumurtası var, Daenerys'le evlenme mevzuları var, ejderhalar üstüne oyunlar dönüyor.

Dorne bölümleri ayrı bir dünya. Arianne Martell, Lannister tayfası için kurduğu tezgahın sonunu getiremedi ama Doran Martell'in planlar daha çılgın. Meğer bu Arianne, Viserys Targaryen ile beşik kertmesiymiş. Eh, herif altınla duş alınca bu olay yattı ama Arianne'in kardeşi Quentyn'i yollamış bu sefer Doran, Daenerys için! Of of, ortalık karışacak iyice.

Arya: Bulunduğu ortama alışmaya çalışıyor. Kör olmasa iyiydi, Sam'le karşılaşması da ilginç ve güzel bir tesadüftü.

Samwell: Üstat Aemon öldü, Sam kızcağızla bir başına kaldı. Sam de ileride önemli işler yapacak gibi geliyor.

Sansa: Kimliği falan değişti ama Sansa diyelim. Gördük ki Petyr Baelish, bu kızı evlendirerek akrabalık yoluyla Kışyarı'nın başına geçirecek. Kitapta bir açıklaması var, şimdi alsam buraya of. Çok çok ince hesaplar, hiyerarşik mevzular. Kral/kraliçe olmak zor iş arkadaş.

Pek sevilmemiş bu kitap, bir dünya karakter katıldı vs. deniyor ama sevdim ben. Daha geniş bir bakış açısı edindik, meraklandık. Bir sonraki kitap var sırada ama biraz Fante okumalıyım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder