9 Şubat 2012 Perşembe

Peyami Safa - Sözde Kızlar

İttihat ve Terakki sokuşturmacılığı bu kitapta da var. Ya bana yavan geldi biraz, pek bir şey de yazmak istemiyorum, kahvaltı etmem lazım. Ne var burada, Manisa'dan gelip babasını arayan bir kız var. Şişli'deki bir eve geliyor bu. Babasının kankasının eniştesinin dayısının süt kardeşi gibi bir şey bu evin sahibi hanım, öyle dıdısının dıdısı bir bağ var. Sonra işte birileri giriyor romana, kadın ve erkek. Kimin eli kimin cebinde, belli değil. Herkes birbirine yazıyor. Behiç diye bir piç var bu evde, kızımızı ayartmaya çalışıyor katakullilerle, lakin ki bu piçin hamile bıraktığı Belma diye bir kız var. Çocuk hastalıklı doğunca gebertiyorlar bu çocuğu. Sonra babadan haber geliyor; öküz gibi para yolluyor kıza ve Anadolu'ya gelmesini söylüyor. Kızın o evde tanıştığı iyi bir adam var, adamın da kankası var. Bu kanka aşık oluyor kıza. Romanın sonunda Behiç yakalanıyor, Belma ölüyor, Fahri isimli erdemli çocukla Anadolu'ya geçiyor kız. Bu kadar, tam Türk filmi. Zaten filmi de var. Dizisi niye yok, bilemedim. Şu konuyla ağlak hanımlarımızı ekrana kilitleyebilir.

Tek güzel ayrıntı; Yunan ordusu o sıralarda Bursa'ya doğru ilerliyor ve yenilgiye uğratılıyor. Bu savaş ortamının ailede zerrece sallanmaması. Fik fik derdinde, zengin insanlar bunlar. Milliyetçilik, bağımsızlık gibi duygular Behiç piçi tarafından kız üstünde uygulanıyor falan. Öyle.

Güzel roman değil, okuduğuma üzülmediysem de burukluk oldu. İyi günler.

3 yorum:

  1. bır kıtap ancak boyle guzel anlatılabılırdı zatenn :)

    YanıtlaSil
  2. bence gayet güzel bir kitap.aslında günümüzdeki ahlaki çökküşün geçmiştekiyle olan benzerliğini ortaya koyuyor.şu konuşma tarzınızdan bile belli oluyor ne kadar vahim durumda olduğumuz...
    anlayana...

    YanıtlaSil
  3. Suskunluğunuz asaletinizden mi bir de? :ı

    Peyami Safa'nın ilk romanı olmasından ötürü hoşgörü gösterilebilir, onun dışında çok daha başarılı olan benzerlerinin yanında sönük, zayıf.

    Bunun yanında üslubum için çok özür dilerim, gerçekten isteyerek olmuyor emuğağoym.

    YanıtlaSil