6 Kasım 2011 Pazar

Halikarnas Balıkçısı - Gençlik Denizlerinde

1986'da alınmış bu kitap, sahibi belli değil. 1973 basımı. Nereden elime geçtiğini hatırlamadığım nadir kitaplardan. Kelepir'den almıştım muhtemelen.

Sait Faik var, bir de Halikarnas Balıkçısı var. Denize sevdalı bilmediğim, aklıma gelmeyen başka yazarlar vardır, lakin bu ikisi kraldır herhalde. Hele Balıkçı. Mavi Sürgün'ünü okuyanlar bilir olayları. Bodrum'a sürülüş, oraya, denize doğan aşk. Sonrası gelir zaten... Filmi de var, ben izlemedim. Mavi Sürgün'ün.

Bu kitapta bir dünya öykü var. Deniz insanları, denizden uzak kalmış insanlar, deliler, cesurlar, korkaklar, bir sürü insan. Tek bir insan var merkezde, onun yaşadıklarını okuyoruz. Bir de fırtınalar var, Akdeniz var, Ege var. Oralardan böyle üfür üfür deniz havası alıyoruz. Çok hoş.

Balıkçı'nın insanları genelde mücadeleci. Denizden uzak kalmış olan denize dönmeye çalışıyor, denizdeki adam yaşamaya çalışıyor, fırtınalara, cahil insanlara, kötü insanlara, insanlara karşı koyuyor, giderli yaşıyor. Sonunda keskin sirke de oluyorlar, murada da eriyorlar.

Çok hoş kitap, Anadolu'nun güneyinden, batısından böyle üfül üfül. Hoş.


Türü: Öykü
272
Sayfa
Basım yılı: 2010, 6. Basım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder