7 Kasım 2011 Pazartesi

Orhan Pamuk - Beyaz Kale

Bu kitap aslında bugün bitti, o yazmadığım zaman okuduklarımı yazmaya devam edecektim. Bunu sokuşturayım.
Bizim Faruk Darvınoğlu vardı tarihçi, Sessiz Ev'in karakteri olan. O takdim ediyor kitabı. Yani o bulmuş, o yayımlamış gibi. Sebebi de kitabın sonunda var, Orhan Pamuk kitabı yazma sürecini, öncesini anlatmış. Çok güzel olmuş, keşke bütün yazarlar bunu bir şekilde yapsa. O fikirler nereden aklınıza geldi, böyle bir kitap yazma fikri ilk ne zaman aklınıza düştü. Tembellik yapmayın, yazın bunları da. Piçlere gel.

Evet, Beyaz Kale isimli bu eser, Faruk kardeşimizin Gebze'de yaptığı araştırmalar sırasında ortaya çıkmış. Kitap güzel. Bir alim gibi birisi var, Türk korsanlara esir düşüyor. Getiriyorlar bunu, çakallığı sayesinde bir paşaya yamalanıyor, paşa bunu koruyor, biriyle tanıştırıyor. Sonra görevler veriliyor bunlara, yerine getiriyorlar. Derken padişahla tanışıyorlar, gerisini de anlatmayayım.


Şu olayı anlamıyorum ama, yav sen 16. yy. insanısın. E ne kadar değişik bir Türkçeyle yazmışın yav? Madem birkaç asırlık bir esersin, eski ol biraz? Aynı günümüzden, heh heh. Tabii bu Faruk lavuğu günümüz Türkçesine dönderttiyse bilemeyeceğim de batıyor biraz. Elif Şafak'ın Aşk'ında da vardı. İhsan Oktay Anar o açıdan süper işte. Madem dönem eski, kullanılan yazı dili de eski.

Güzel kitap, Doğu-Batı çakışması var, Evliya Çelebi falan var kitapta. Veba var. Hoş olmuş.

AdıBeyaz Kale
Sayfa199
Baskı37.Baskı Eylül 2011, İstanbul (13.Baskı Kasım 1994, İstanbul)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder