5 Kasım 2011 Cumartesi

Orhan Pamuk - Yeni Hayat

Çok sevdiğim bir hocam, dersinde, "Orhan Pamuk'u romancı olarak çok beğenirim, fakat Yeni Hayat'ı, bitirmeye tahammül edemediğim tek romanıdır. Kötü bir romandır Yeni Hayat," dedi üç hafta önce falan. Orhan Pamuk pek okumamıştım açıkçası, Kar'ı okumuştum bir tek. Mekan kusursuzdu, karakterler de ilgi çekiciydi. Yani hoşuma gitmişti. Güzeldi oğlum işte. Sessiz Ev'i almıştım, kütüphanede aylar boyunca o bana baktı, ben ona baktım. O bana baktı, ben ona baktım. O bana baktı, ben ona baktım. Yeni Hayat da onun yanında duruyordu. O bana baktı, ben ona baktım. O bana baktı, ben ona baktım. O bana baktı, ben ona baktım. Hocam öyle deyince aldım bunu, okudum. Çok da eleştiriliyordu, ne biçim kitap la bu diye. Bitiremeyenler, bitirmeye çalışıp acı çekenler. Allah Allah dedim. Ne bu tripler lan, sanki memleketi kurtarıyonuz. Altı üstü kitap. Buna lolo yapanlar Sevim Burak'a, Vüs'at O. Bener'e ne derler, çok merak ediyorum. Yok bitmezmiş bu kitap, yok pipi. Sen böyle ağlarsan bitmez tabii, lambuşa bak.


Neyse, Allah sizi inandırsın, yolda okuya okuya 24 saat içinde bitirdim kitabı. Yolda okuya okuya diyorum bak. Bir sardı, böyle bir sarma yok. Şimdi bunun nesini beğenmediniz diye sorsam öyle kalırsınız. Kitap gayet içine alıyor insanı, çok affedersiniz, çalkalayıp bırakıveriyor.

Yol kitabı arkadaşlar bu. Yani kitaptan yol geçiyor. Otobüse binip gitmelik yol. "Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti." Kalite kokan girişe gel. Ondan sonra bir üniversite öğrencisi, aşık olduğu bir kız, onun arkadaşı gibi biri ve ortada bir kitap. Gerisi yolculuk. Anadolu'ya yolculuk. Kasabalara yolculuk.

Da şimdi konuyla bitmez, üslup da var. Orhan Pamuk'un ara ara aforizma sokuşturucu, naif üslubunu pek severim. Eh, bu da süper o zaman. Şey bir de, Kar'ın müjdeleyicisidir bu kitap. Kar'daki karakterlerin bir iki prototipi var burada. O açıdan ilgi çekici, samimice.

Üçüncü baskısı var bende bunun, birinci baskısını hediye etmek isteyen olursa... Şakacıyım. Hoş kitap, beğenmeyen yemin ediyorum sayfamdan bir gitsin.


AdıYeni Hayat
Sayfa 282
Baskı74.Baskı Ağustos 2011, İstanbul (1.Baskı Ekim 1994, İstanbul)



2 yorum:

  1. Orhan Pamuk'la tanışmak için hangisiyle başlamalı?

    YanıtlaSil
  2. Orhan Pamuk'un Yeni Hayat, Kar, Masumiyet Müzesi, Kara Kitap , Beyaz Kale ve en son Kafamda Bir Tuhaflık kitaplarını okudum. Hepsinden ayrı tat aldığımı itiraf etmeliyim. Bana kalırsa başla da hangisinden başlarsan başla derim. Kara Kitap'da romancılığı konuşur, Masumiyet Müzesinde aşkı anlatır. Kar esrarengizdir. Beyaz Kale'de tarih. Kafamda Bir Tuhaflık ise İstanbulun geçmişten günümüze gelişimi,karmaşası anlatılır, bir bozacının gözünden.

    YanıtlaSil