22 Mart 2012 Perşembe

Jack Vance - En Son Kale

Araya sıkıştırdığımız hoş bir kitap.

Altı Yıldız Savaşları mı, her neyse, böyle savaşlar olmuş ve dünya cortlamış. Böyle soylu gibi, kont gibi insanlar türemiş kalelerde. Sekiz tane falan kale var, belki on. Buralarda Köylüler var. Mekler var. Bir de bu soylular var. Bütün işleri Mekler yapıyor, onlar da gezegenlerden getirilmiş köle-işçiler.

Bir gün bu arkadaşlar ortadan kayboluyorlar. Nereye gittiler falan derken bakıyoruz, isyan için toplanmışlar. Beyinleri radyo gibi. Konuşabiliyorlar kafa yoluyla. İşte isyan ediyorlar, kaleleri teker teker indiriyorlar. Son kaleye geldiklerinde bu soylu mallar savaşmak istemiyorlar, çünkü götlerini kaldırmayacak kadar tembel ve kibirleri içinde ölecek kadar soylular. Aşağılanmak gibi geliyor onlara bir zamanlar suratlarına osurdukları yaratıklara karşı savaşmak. Fakat içlerinden biri bir şeyler yapıyor derken ortaya güzel bir roman çıkıyor.

Göçebeler ilginç burada. Göçebeler en delikanlı adamlar. Bedevi gibiler. Vance Abi kendilerini biraz eşeğin göğsüne sokmuş ama bir giderleri var, helal.

Kısacık bir şey zaten, otobüste bitirirsiniz. Alın. Bulursanız tabii, heh heh.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder