29 Ocak 2013 Salı

R. A. Salvatore - Anayurt

Gerisini okumaya karar verince başa döndüm, bir bok hatırlamıyordum çünkü. Üçlemeyi bir daha okuyacağım. Evet.

Menzoberranzan adlı mağara dünyasında evler var, bu evler hiyerarşik sıralı. İlk sekiz evin Ana'sı, Lloth adlı Örümcek Kraliçe'nin konseyini oluşturuyor. Bu mekan anaerkil, kadınlara büyük saygı duyuluyor ve erkekler damızlık vaziyette. Anadolu'daki anaerkil tanrılar dönemini düşünün. Çok affedersiniz, uzun sikli bir Bereket Tanrısı heykelciği vardır ya, Priapos. Priapos'tan çok öncesi de var gerçi de, Priapos diyelim. Kibele'yi düdüklüyor. Ya aynı sistem işte. Kadınlar süper, erkekler bok gibi. Evet.

Menzoberranzan'ın olayı ilginç. Evler birbirine saldırabilir, lakin saldırıdan kurtulan birileri saldıranları suçlarsa saldıranlar boku yiyor. Geriye kimse kalmazsa her şey unutuluyor, kazanan taraf kaybeden tarafın yerine geçmiş oluyor sıralamada. Bir de baskıcı iktidarlarda görüldüğü üzere burada yaşayan drow namlı kara elf kardeşlerimizin dışındakiler düşman olarak bellenmiş. Yüzey elfleri, gnome'lar, herkes. Evet.

Do'Urden Evi'ndeki şahıslar şunlar:

Briza: Büyük abla, Saygıdeğer Ana olmaya pek yakın. Malice öldüğü zaman yerine bu geçecek. Acımasız, Kohlberg'in ahlak sisteminde Kanun ve Düzen boyutunda. Bekçi Murtaza'nın kız olanı diyebilirsiniz. Akademi'de sihir büyü efsun falan hocası.
Dinin: Evin birinci oğlu. Kitabın başında kardeşi Nalfein'i öldürerek üçüncü oğlanın Lloth'a kurban edilme ritüelini engellemiş olur. Drizzt hayatını Dinin'e borçlu bu yüzden. Savaşçı, Akademi'de hoca.
Drizzt: Esas dayımız Drizzt. Bir ev dağıtma saldırısı sırasında doğuyor, annesinin yaptığı büyüleri güçlendiriyor doğum sırasında. Menekşe rengi gözleri var. Düşünen, kafası çalışan bir kardeşimiz. Helal.
Malice: Saygıdeğer Ana. Zaknafein bunun eski damızlığı. Şimdiki damızlık Rizzen ama Drizzt'in babası Zaknafein, arada çok affedersiniz, gizli gizli gömüşüyorlar. Hırs kumkuması bir kadın olduğunu söyleyemem, fırsatları değerlendiriyor sadece.
Maya: Ailede bir kız. Büyücü.
Nalfein: Bok yoluna giden büyücü kardeş. Ev kuşatması sırasında, "Aa, kuşa bak!" kandırmasıyla keke alınmış, ben nasıl böyle bir numarayı yedim, diye düşünürken omurgasına kılıç saplanmıştır. Saplayan kişi Dinin.
Rizzen: Galiba Maya'nın babası, bir de Dinin'in babası. Bu da Do'Urden Evi'nde takılıyor, Malice'in son kocası.
Vierna: Drizzt'i büyüten kız kardeş. Gayet güzel büyüttü, tebriks.
Zaknafein: Drizzt'in asıl babası, akıl hocası, sensei. Sert çıkışları vardır ama aileye faydası olduğu için Malice tarafından affedilir sürekli. Falan.

DeVir Evi'ne yapılan saldırıyla başlıyoruz. Her şey sessizce olup bitiyor. Kim var kim yok katlediliyor, ev ele geçiriliyor. Drizzt bu sırada doğuyor.

Şimdi karakterler açısından çok başarılı bir kitap olduğunu söyleyemeyeceğim, saçmalıklar mevcut. Zaknafein namlı dayımız, Menzoberranzan'ın da içinde olduğu dev mağaralar sistemi Karanlıkaltı'nı pek sevmeyen, daha doğrusu toplumunun yaşam biçimini pek tutmayan biri. Mesela eve dalmadan önce bir ara şehre bakıyor ve sahnede oyuncuymuş gibi, "Ah şehir, beni ne hale getirdin, ben ne oldum ulaan?!" diye bağırıyor falan. Şaka la, bağırmıyor da böyle düşünüyor. Beş dakika sonra yaptığını söyleyeyim mi? DeVir Evi'ndeki hanımları bıçakla cart curt kesiyor. Tamam, yıllar yılı insan kafayı cortlatabilir ama bir çatışma göster, bir derinleştir. Yok. Öyle havadayız.

Drizzt doğdu, ellerinin hızlı olduğu anlaşıldı ve Zaknafein tarafından eğitimine başlandı. Zaknafein, Drizzt'i yetiştirirken işte güçlü olsun, hayvanlık yapıp önüne geleni kesmesin, drow kafasını almasın diye uğraşıyor. Bir dereceye kadar başarıyor da, ama beynini yıkayacaklarını düşünüyor er geç, o yüzden Drizzt Akademi'ye gönderilmeden önce kötü davranıyor çocuğa.

Bu sırada Akademi'de Alton DeVir bir hocayla takışıyor, tam öldürülecekken Masoj Hun'ett hocayı öldürüyor. Alton'u da öldürecekken öldürmüyor, Alton hocanın yerine geçiyor sihirle. Bir de Hun'ett ailesine katılıyor, kendi ailesi yok edildi çünkü ve yok eden aileyi bulmak için yıllardır uğraşıyor. En sonunda buluyor da. İşte birtakım intikam planları falan. Drizzt boku yedirtiyor ikisine de. Masoj'un dev kedisi Guenhwyvar da dostu Drizzt'le birlikte takılmaya başlıyor bir süre sonra.

Akademi'deyken işte savaş eğitimi, beyin yıkamaca derken Drizzt süper savaşçı oluyor ama toplumunun kurallarını bir türlü benimseyemiyor. Birilerini öldürtmeye çalışıyorlar buna, öldürmüyor. Okul bittikten sonra yüzeye yolluyorlar bazılarını, orada yüzey elflerini gebertiyorlar ama Drizzt orada da öldürmüyor kimseyi. Öldürmüş gibi yapıyor, Dinin olayı yayıyor ve Zaknafein üzüntüden deli oluyor, oğlu kötü yola düştü çünkü. Drizzt 10 yılın ardından eve döndüğünde tek kelime konuşmuyorlar, Drizzt'in kulağına gelen de DeVir Evi'ndeki hanımları Zaknafein'in öküz gibi öldürmesi. Birbirlerini yanlış tanıyorlar ve tek kelime konuşmak yok. Bu yüzden pis pis bakıyorlar, laf sokuyorlar falan. Tam gerizekalı mantığı. Mal mal hareket edeceğinize konuşsaydınız işler böyle olmayacaktı. Burası da bence zayıf bir nokta, bunlar ne kadar gururlu varlıklar olsa da sen bir şeylerin yanlış gittiğini, senin gibi düşünen bir başkasının da olduğunu düşüneceksin, sonra başkalarının söylediklerine inanıp sana en yakın olan insanla konuşmayacaksın. Siktir lan.

Sonuçta Zaknafein Lloth'a kurban ediliyor, babasının öldüğünü gören Drizzt de eve siktiri çekip kaçıyor, Lloth'a da siktiri çekiyor. Uzuyor öyle.

Başladık bir kere, devamı gelecek. Keyifli ama öyle çok derin şeyler beklemeyin. Öyle.

1 yorum:

  1. http://kitapardindan.blogspot.com/2013/01/liebster-blog-awards.html cevaplayın diye sorular yazdım. =)

    YanıtlaSil