1 Şubat 2013 Cuma

R. A. Salvatore - Sürgün

Drizzt maceradan maceraya koşmaya, bal dudaktan tatmaya, kırk güzele tapmaya devam ediyor. Latife ettim, aşk meşk olayları yok. Adam derdinden dağları delecek neredeyse, neyin aşkı.

Lloth'a atarlanıp Menzoberranzan'dan uzayan Drizzt, on yıl boyunca o geçit benim, bu mağara senin dönüp durmuş, birçok canlıyı katletmiş ve yalnızlıktan delirmek üzere. Guenhwyvar tek dostudur ama yetmez, bir çıkış yolu lazımdır. Drizzt'in benliğini ele geçiren Avcı kimliği, Drizzt'te kişilik bölünmesine dair güçlü bir kanıt. Drizzt, Avcı'yı sevmiyor, çünkü Avcı katliamdan başka bir şey bilmiyor. Avcı, Menzoberranzan'ın kalıntısı.

Ana evinde Hun'ett Evi'nin saldırısına uğrayan Do'Urden familyası, Jarlaxle Baenre'nin yardımıyla katledilmekten zor kurtulur. Saldıran askerlerin arasındaymış Baenre askerleri, Jarlaxle'ın bir ıslığıyla anında dönüyorlar. Tabii kazancı büyük oluyor. Bu Jarlaxle tipi karakterleri ben çok severim. Belgariad ve Malloreon katakullicisi Prens Kheldar, Game Of Thrones'un kel adamı, neydi adı. Bunlar. Bunlar kurguda büyük değişimlere yol açarlar, hikâye biraz da bunlar üstünden yürür. Dolayısıyla pek ilginç giyinen, küstah bir kardeşimiz olan Jarlaxle, karşımıza çok çıkacak zannediyorum. Neyse, saldırıdan sonra Malice, Baenre mekanına giderek Hun'ett evini suçlar. Saldırısı başarısız olan ailenin boku yemesi, Lloth'un kanunu gereği. Hun'ett Evi'nin başı SiNafay da orada. Baenre, SiNafay'ın Do'Urden tayfasına katıldığını söyler. Malice için kötü bir sürpriz bu, çünkü SiNafay'dan nefret ediyor. Bir de başında Drizzt belası var. Drizzt'in ölmesi lazım çünkü Lloth'a giderin kralını çekti. Malice, Zin-carla namlı bir büyü için Lloth'un kapısını çalar ve bir katakulliyle SiNafay'ı kurban eder. Zin-carla, ölü canlandırma işi. Zaknafein'den arta kalanlar düzeltilir, çürümüş etler falan onarılır ve ruhu Zaknafein'e geri döner. Ruhla birlikte bilinç de geri döner, işi tehlikeli kılan hadise bu. Malice başarısız olursa boku yiyecek, bu yüzden güçlenmesi için Zaknafein'e bilincini parça parça kazandırıyor. Sonu da pek hoş olmuyor.

Drizzt, deep gnomelarla karşılaştığı zaman Avcı kimliği ortadan kayboluyor. Drowumuz, yalnızlıktan daha fazla sıyırmamak için gizlice deep gnome mekanına giriyor ve tutsak alınıyor. Burada Belwar'la, önceki kitapta Drizzt'in hayatını kurtardığı, lakin ellerinin kesilmesini engelleyemediği deep gnomela karşılaşıyor, onunla yaşamaya başlıyor. Dost oluyorlar, Zaknafein'in ortaya çıkışıyla birlikte korkudan ödü patlayan gnome kralı Drizzt'i mekandan yollarken Belwar da Drizzt'le birlikte gidiyor. Yolda aslında bir pech olan, lakin insan bir büyücü tarafından Kancalı Dehşete dönüştürülen bir zavallıyla karşılaşıyorlar. Drizzt, Clacker dedikleri yaratığın ikiye bölünmüş zihnini kendisininkine benzetiyor, bu yüzden aralarında kuvvetli bir bağ kuruluyor. Drizzt ortada bırakmıyor arkadaşını. Clacker da bu dostluğu Drizzt'in hayatını kurtarmasıyla perçinliyor.

Bu üç arkadaş, Clacker'ın büyüsünü bozması için insan büyücüyü bulmaya çalışıyorlar, buluyorlar da. Lakin adam ölüyor, büyü ortadan kalkmıyor. Menzoberranzan'a dönmeye karar veriyor Drizzt, tanıdığı en kudretli büyücüler orada ama çok tehlikeli bir yolculuk bu, doğal olarak. Yolda Illithid namlı yaratıkların tutsağı oluyorlar. Bunlar mind flayer, yani zihin kontrolcüleri. Guenhwyvar'ın ve Drizzt'in izini arayıp bulan Zaknafein'in yarattığı kaosla kurtulup kaçıyorlar, Drizzt'le Zaknafein dövüşüyor ve Zaknafein zorlandıkça Malice'in yardımıyla bilincinin daha büyük bir bölümüne kavuşuyor, tabii Drizzt'le dövüşmek istemediği için Malice'in işine gelmiyor bu. Yine de Drizzt yere düşüyor, tam öldürülecekken toprakla kardeş bir tür olan pech dost tarafından yaratılan bir duvar vasıtasıyla kurtuluyor.

Bunlar olurken Malice, güçsüz kaldıkları için Baenre'den yardım istiyor, 200 kişilik bir yardım kuvveti Do'Urden evine doğru yola çıkıyor ama önceki katakulliyi unutmayan Dinin, askerlerden birinin göz kırpmasıyla işlerin kötüye gideceğini düşünüyor. Harbiden de ikinci karşılaşmalarında Zaknafein, Drizzt'e zarar vermemek için kendini asit havuzuna atıp eridiği zaman Malice kaybediyor, taraf değiştiren askerler de Do'Urden Evi'ni ele geçiriyor. Baenre, Do'Urden Evi'ni hacamat ediyor, Malice, kızı Briza tarafından öldürülüyor. Ev boku yiyor yani, tamamen. Dinin, Jarlaxle'a katılıyor. Böyle.

Clacker, arada Zaknafein tarafından öldürüldü, bu adam çizginin dışında artık. Drizzt yaşadığı ikilemlerden sıkılıyor, ben böyle aşkın ızdırabını diyor ve yüzeye çıkmaya karar veriyor. Belwar gelmiyor onunla, veda ediyorlar birbirlerine. Drizzt yine yalnız kovboy, yüzeye adım atıyor.

Böyle. Bu bilinç karmaşasında Drizzt'in pek incelenmediğini, yeterince ayrıntılı bir şekilde anlatılmadığını düşünüyorum ama öyle bir kaygı da yoktu zaten. Hızlıca ilerleyen olayların arasında oradan oraya sürükleniyoruz, Macerayı Seven Adam olan okuyucu için müthiş bir seri. Evet.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder